Ζλάτκο Ζάχοβιτς: Ένας αιώνιος ποδοσφαιρικός σταρ

Τα 52α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Σλοβένος σταρ που έγινε συνώνυμο της ποδοσφαιρικής αλητείας…


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΤΟ

Γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1971 στο Μάριμπορ της τότε Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και έμελλε να γίνει ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ η Σλοβενία. Στο Μάριμπορ ξεκίνησε και την ποδοσφαιρική του καριέρα, αφού αναδείχθηκε από την ακαδημία του ομώνυμου συλλόγου μέχρι να φτάσει τα 18 και να μετακομίσει στην Παρτιζάν.

Συμπεριλαμβανομένης και της παρένθεσης του μονοετούς δανεισμού του στην Προλετέρ (1990-91), έμεινε στη Σερβία μέχρι το καλοκαίρι του 1993, οπότε και ετοίμασε βαλίτσες για Πορτογαλία. Πρώτος σταθμός η Βιτόρια Γκιμαράες, όπου υπήρξε μάλιστα συμπαίκτης με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς!


Δεύτερος και σημαντικότερος, η Πόρτο των Ντρούλοβιτς, Καπούτσο και Ζαρντέλ, με τους οποίους κατέκτησαν μαζί δύο πρωταθλήματα (1997-99). Οι οπαδοί των «δράκων» λατρεύουν φυσικά το «αλήτικο» επιθετικό χαφ με τα μακριά μαλλιά και το φαρμακερό αριστερό πόδι.

Ο ίδιος έχει ήδη αρχίσει να κάνει παγκοσμίως γνωστό το όνομά του, αφού σημειώνει συνολικά 18 συμμετοχές στο Champions League, οι οποίες συνοδεύονται από 8 υπέροχα γκολ. Τα δύο με απευθείας εκτελέσεις φάουλ απέναντι στον Ολυμπιακό…

00:58 - Το πρώτο γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό:


Την τελευταία του χρονιά στο «Ντραγκάο» μεγαλουργεί με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και σκοράρει στα πέντε από τα έξι παιχνίδια των ομίλων, βγαίνοντας τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης με 7 τέρματα. Περισσότερα πέτυχαν εκείνη τη χρονιά μόνο ο Ντουάιτ Γιορκ, ο οποίος κατέκτησε τη διοργάνωση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και ο Αντρέι Σεφτσένκο με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου. Αμφότεροι βρήκαν δίχτυα 8 φορές.

03:07 - Το δεύτερο γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό:


Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ «ΕΓΡΑΨΕ» ΤΟΝ ΛΟΥΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ…

Το καλοκαίρι του 1999, το αφεντικό του Ολυμπιακού «τρελαίνεται» και ολοκληρώνει δύο μεταγραφικές βόμβες μέσα σε διάστημα δύο ημέρων. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πληρώνει – σε σημερινά λεφτά- 12 εκατομμύρια ευρώ στην Μπαρτσελόνα για να φέρει τον Ζιοβάνι στο λιμάνι και  ολοκληρώνει στις 15 Ιουλίου την έως σήμερα ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των ερυθρολεύκων. Αυτή του Ζλάτκο Ζάχοβιτς!


Η Πόρτο δεν μπορεί να απορρίψει την ερυθρόλευκη πρόταση των 13.5 εκατομμυρίων, ο Κόκκαλης ταξιδεύει πρώτη φορά στο εξωτερικό για να κλείσει αυτοπροσώπως μεταγραφή (!) αλλά ο 28χρονος τότε άσος κάνει ό,τι μπορεί για να τον ξενερώσει! Σκάει μύτη στο ραντεβού με σορτσάκι, σαγιονάρα και ακουστικά ενώ ζητάει ένα αστρονομικό ποσό, απλά για να καταφέρει να καταστήσει στην πλευρά του Ολυμπιακού σαφές ότι δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός σε θέματα μεταγραφών τα χρόνια εκείνα Γιώργος Λούβαρης, ψιθυρίζει στο αυτί του Κόκκαλη: «Πρόεδρε, αυτός δεν θέλει να έρθει. Πάμε να φύγουμε. Είναι πολλά τα λεφτά, μην το ρισκάρεις…»


Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων; Ο Κόκκαλης το πήρε πάνω του και έδωσε το απίστευτο ποσό που ζήτησε ο Ζάχοβιτς, ο οποίος έγινε ο -μέχρι τότε- πιο ακριβοπληρωμένος Σλοβένος ποδοσφαιριστής! Κατά τη άφιξή του στο «Ελληνικό» γίνεται της κολάσεως ενώ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, «γλεντάει» τη Ρεάλ Μαδρίτης παρέα με τον Ζιοβάνι σε εκείνο το αμύθητο 3-3 του ΟΑΚΑ!


«ΕΦΑΓΕ» ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ…

Η βραδιά απέναντι στη «βασίλισσα» ήταν ωστόσο μια αναλαμπή. Στις 8 Νοεμβρίου τσακώνεται με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς! Σκίζει τη φανέλα και την πετάει στον Σερβοέλληνα τεχνικό, ο οποίος τόλμησε να τον αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (4-1).

Μετά το ματς, ο Κόκκαλης παίρνει την απόφαση να τερματίσει την τριετή συνεργασία με τον «Ντούσκο» και προσλαμβάνει λίγες μέρες αργότερα τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, ο οποίος είχε στο βιογραφικό του το πρωτάθλημα του 1990 με τη Νάπολι. Είχε δηλαδή συνεργαστεί αρμονικά με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα


Λίγες μέρες αργότερα ωστόσο, ο Ζάχοβιτς ταξιδεύει στη Σλοβενία και αρνείται να επιστρέψει μετά από τις διπλές αναμετρήσεις με την Ουκρανία για τα Play Off του Euro 2000.

Όταν πείστηκε να γυρίσει για να καλύψει το κενό που είχε δημιουργήσει ο σοβαρός τραυματισμός του Ζιοβάνι (σ.σ. έχανε τη χρονιά από το περίφημο «κλάδεμα» του Σέμου), πραγματοποιήθηκε νέα παρουσίαση στα media, αυτή τη φορά παρουσία του αρχηγού της ομάδας, Κούλη Καραταΐδη! Σαν να επρόκειτο για νέα μεταγραφή…


Τον Ιανουάριο του 2000 ενσωματώνεται εκ νέου στην ερυθρόλευκη «μηχανή» και σκοράρει έξι φορές σε οκτώ ματς. Το ένατο ήταν το ντέρμπι τίτλου με τον εντυπωσιακό Παναθηναϊκό του Γιάννη Κυράστα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο 65ο λεπτό και με το σκορ στο 1-1, ο Μπιγκόν αποφασίζει να αντικαταστήσει τον Ζάχοβιτς με τον Αλέκο Αλεξανδρή, ο οποίος διαμόρφωσε μάλιστα το τελικό 2-2 στο 81’...

Το μάτι του Σλοβένου κυριολεκτικά γυρίζει μόλις αντικρύζει το ταμπελάκι με το Νο. 25! Κατευθύνεται αφηνιασμένος προς τον πάγκο του Ολυμπιακού και «στολίζει» στα ιταλικά τον Μπιγκόν με τα περίφημα «βάφαν κούλο» ενώ την ίδια στιγμή ακόμα και ο Τάσος Μητρόπουλος αδυνατεί να του βάλει χέρι, παρά το γεγονός ότι τον έχει «σβερκώσει» για να αποφευχθούν τα χειρότερα!

05:44 - Τα μπινελίκια που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Μπιγκόν


Αυτό ήταν! Ο Κόκκαλης πήρε χαμπάρι ότι δεν πρόκειται να κάνει χωριό με τον Ζάχοβιτς και τον έβαλε σε καραντίνα μέχρι το τέλος της σεζόν, οπότε και τον πούλησε κοψοχρονιά στη Βαλένθια. Λίγες μέρες αργότερα διέκοψε μάλιστα και το συμβόλαιο του Μπιγκόν, για να φτάσει εν τέλει στο 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα με τον Γιάννη Μαντζουράκη στην τεχνική ηγεσία.

Σήμερα πάντως ο Ζάχοβιτς κρατά μόνο τα θετικά από τη περιπετειώδη θητεία του στον Ολυμπιακό, αφού όπως δήλωσε το 2014 σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr: «Είμαι Ολυμπιακάρα…»


ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Στις «νυχτερίδες» συνέχισε να έχει προβλήματα με τον προπονητή του. Θύμα του αυτή τη φορά ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος δεν είναι κατά τη γνώμη του αρκετά ικανός, παρά το γεγονός ότι οδηγεί την ισπανική ομάδα στον τελικό του Champions League για δύο συνεχόμενες χρονιές, χωρίς να καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε καμία από τα δύο περιπτώσεις.

«Δεν αντέχει την πίεση, δεν θα κατακτήσει ποτέ τίτλο» δηλώνει ο Ζάχοβιτς αλλά στον τελικό με την Μπάγερν Μονάχου που συμμετείχε και ο ίδιος, δεν βοήθησε στην αλλαγή της γνωστής μοίρας του Κούπερ, χάνοντας το πέναλτι στη διαδικασία που κρίθηκε η βραδιά του «Σαν Σίρο» με πρωταγωνιστή τον Όλιβερ Καν!

03:23 - Το χαμένο πέναλτι στον τελικό του 2001


Στη Βαλένθια έμεινε για έναν χρόνο σημειώνοντας 3 γκολ σε 17 συμμετοχές, για να καταλήξει εν τέλει στη μισητή για την Πόρτο, Μπενφίκα. Με τους «αετούς» αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια, κατέκτησε μαζί τους το πρωτάθλημα του 2005, οπότε και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

«Ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Στην Πορτογαλία κατάφερε κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον. Να γίνει αγαπητός και από τους οπαδούς της Πόρτο, και από αυτούς της Μπενφίκα» σχολίασε αρκετά χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι το στίγμα που άφησε ο Σλοβένος στην πατρίδα του.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ…

Εκτός από τους τίτλους που κατέκτησε με Πόρτο, Ολυμπιακό και Μπενφίκα, ο Ζάχοβιτς μπορεί να περηφανεύεται και για τα επιτεύγματά του με εθνική ομάδα της Σλοβενίας, η οποία έγραψε τις πρώτες δύο συμμετοχές της σε μεγάλα τουρνουά με ηγέτη τον Ζλάτκο. Το Euro του 2000 και το Μουντιάλ του 2002.


Στο ευρωπαϊκό, ο ίδιος σκόραρε τα 3 από τα 4 γκολ των Σλοβένων σε όμιλο με Ισπανία, Γιουγκοσλαβία και Νορβηγία. Η βαθμολογική συγκομιδή των 2 βαθμών δεν εξαργύρωσε ωστόσο τις πολύ καλές του εμφανίσεις και ο αποκλεισμός από τη συνέχεια ήταν μοιραίος.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Άπω Ανατολής το 2002 πάντως ο Ζάχοβιτς αγωνίστηκε μόνο στην ήττα της πρεμιέρας από τους Ισπανούς (3-1), αφού μάλωσε με τον προπονητή του Σρέτσκο Κάτανετς (σ.σ. αργότερα πέρασε κι από τον πάγκο του Ολυμπιακού) και έμεινε εκτός ομάδας.


«Μπορώ να αγοράσω εσένα, το σπίτι σου, την οικογένειά σου» ήταν μια από τις ατάκες που του είπε κατά τη διάρκεια της διαμάχης τους στα αποδυτήρια. Έως το 2004 που κατέγραψε την τελευταία του συμμετοχή, αγωνίστηκε με την πατρίδα του 82 φορές και πέτυχε 34 γκολ, με τον αρχισυντάκτη της σλοβενικής ιστοσελίδας «Nogomania», να αποτυπώνει εύστοχα την περίπτωση-Ζάχοβιτς χρησιμοποιώντας ελάχιστες μόνο λέξεις:

«Πάντα θα θεωρείται ένας αιώνιος ποδοσφαιρικός σταρ. Κάθε ποδοσφαιρική συζήτηση στη Σλοβενία ​​καταλήγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον Ζάχοβιτς. Μπορεί να χωρίζει τους ανθρώπους για τον χαρακτήρα του και το παιχνίδι του αλλά είναι ξεκάθαρο. Ο τύπος πρέπει να γίνει άγαλμα» τα λόγια του Μίραν Ζόρε.

Δημοσίευση σχολίου