Οι τερματοφύλακες που σκόραραν στο ελληνικό πρωτάθλημα

Μνήμες ξύπνησε το τέρμα που σημείωσε την Κυριακή (21/3) ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος…


Ο 30χρονος κίπερ των Αρκάδων βρήκε δίχτυα στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων της εντός έδρας αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για την πρώτη αγωνιστική των play-offs της Super League  (2-2) και έγινε ο έκτος τερματοφύλακας στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας που πανηγυρίζει την επίτευξη ενός τέρματος!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΤΑΝ «ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Το πρώτο γκολ από τερματοφύλακα στο ελληνικό πρωτάθλημα σημειώθηκε σε αναμέτρηση ανάμεσα στον Ολυμπιακό Λευκωσίας και τον Πανσερραϊκό στις 27 Ιανουαρίου του 1968. Σκόρερ ο Κύπριος κίπερ, Ανδρέας Φιλώτας, ο οποίος έκρινε τη συνάντηση ευστοχώντας από τα έντεκα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή κυπριακών συλλόγων στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν μια καινοτομία που εφαρμόσθηκε κατά το χρονικό διάστημα 1967-1974 ύστερα από πρωτοβουλία του δικτατορικού καθεστώτος.

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας υπήρξε η μόνη κυπριακή ομάδα που συμμετείχε τρεις φορές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (1967-68, 1969-70, 1971-72) και το ιστορικό τέρμα του Φιλώτα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παρθενικής σεζόν.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το «τριφύλλι» έχει δεχτεί και κατά το παρελθόν γκολ από τερματοφύλακα! Στις 12 Μαρτίου του 1972 τα Τρίκαλα υποδεχόντουσαν τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος μείωσε με πέναλτι για το τελικό 2-1.

Ο μετέπειτα διεθνής πορτιέρο σκόραρε και την επόμενη σεζόν με πέναλτι στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Πανιώνιο, με το ματς να ολοκληρώνεται και πάλι με ήττα των Θεσσαλών και σκορ 2-1!

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ Ο ΣΑΡΓΚΑΝΗΣ ΜΕ ΕΞΙ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»

Το «φάντομ» συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους τερματοφύλακες που έβγαλε ποτέ η χώρα μας. Κατέγραψε μια σπουδαία καριέρα αγωνιζόμενος σε Ηλυσιακό, Καστοριά, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Αθηναϊκό…

Τα χρόνια που τίμησε τα χρώματα των «αιωνίων» (σ.σ. 1980-90) διέπρεψε και ως εκτελεστής πέναλτι, αφού σκόραρε με αυτό τον τρόπο έξι φορές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Τα τέσσερα από αυτά με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» και τα δύο φορώντας τα πράσινα. Μερικά από αυτά έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο…

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΜΑΤΣΙΔΗ

Γκολ με πέναλτι έχει πετύχει και ο Ηλίας Ατματσίδης με τη φανέλα της ΑΕΚ και είναι το μοναδικό που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της αξιόλογης καριέρας του.

Στις 23 Μαΐου του 1999 η Ένωση φιλοξενούσε την Ξάνθη στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και ο διεθνής πορτιέρο διαμόρφωσε το τελικό 2-1 υπέρ των γηπεδούχων στο 66ο λεπτό.

Σημειώνεται πως με αυτό το γκολ η ΑΕΚ είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά τη δεύτερη θέση και τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (1999-00), όπου τελικά αποκλείστηκε από τη σουηδική ΑΙΚ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΕΚΙΑΪ

Ο Άριαν Μπεκιάι είναι ουσιαστικά ο πρώτος τερματοφύλακας που σκόραρε σε κανονική ροή αγώνα. Και λέμε «ουσιαστικά», διότι το δεύτερο από τα έξι πέναλτι του Σαργκάνη έγινε γκολ έπειτα από διπλή προσπάθεια, αφού την εκτέλεσή του κατά τη διάρκεια του Παναχαϊκή-Ολυμπιακός (3-1) απέκρουσε αρχικά ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, Γιώργος Παπαδόπουλος (σ.σ. 02.03.1985).

Κανονικό γκολ σε «open play» είδαμε λοιπόν πριν από 20 χρόνια και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου του 2001. Ο ΟΦΗ υποδεχόταν τον Πανηλειακό και ο Αλβανός πορτιέρο ισοφάρισε με κεφαλιά - ο μοναδικός μέχρι σήμερα (!) - στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων…

Δημοσίευση σχολίου