Euro 2000: Ο Τόλντο βγάζει τρία «ολλανδικά» πέναλτι και στέλνει την Ιταλία στον τελικό

Δεν αναδείχθηκε τυχαία ο καλύτερος τερματοφύλακας στο Euro του 2000 μαζί με τον Φαμπιάν Μπαρτέζ...

Βρες ΕΔΩ τη σελίδα μας στο Facebook!

Υπό κανονικές συνθήκες, ο Φραντσέσκο Τόλντο δεν θα αγωνιζόταν λεπτό σε εκείνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αφού ο βασικός τερματοφύλακας των Ιταλών ήταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο τότε πορτιέρο της Πάρμα τραυματίστηκε ωστόσο οκτώ μέρες πριν από την πρεμιέρα σε φιλικό με τη Νορβηγία και ο Ντίνο Τζοφ έδωσε τα γάντια στον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας…

«Ήταν μοιραίο να παίξω σε αυτό του Euro. Θα σας πω μια ιστορία. Το 1986 ήμουν ακόμα μαθητής και έπαιζα τερματοφύλακας στην Μοντεμπελούνα. Τα καλοκαίρι δούλευα ως σερβιτόρος στην Πάντοβα, σε ένα ξενοδοχείο ονόματι “Sharaton”»

«Ένα βράδυ είχε έρθει ο Ντίνο Τζοφ με την παρέα του. Το είδωλό μου, ο κορυφαίος Ιταλός κίπερ όλων των εποχών! Τον πλησίασα, του είπα ότι παίζω κι εγώ τερματοφύλακας. Αυτός μου υπέγραψε ένα αυτόγραφο το οποίο φυλάω μέχρι σήμερα. Μετά από 6 χρόνια έπαιζα στη Ραβένα και αντιμετωπίσαμε τη Λάτσιο του Τζοφ. Έκανα μεγάλο ματς…»

«Στο τέλος του παιχνιδιού τον πλησίασα και τον ρώτησα αν με θυμάται. Η απάντηση ήταν η εξής: “Ναι θυμάμαι την ημέρα που μας σέρβιρες αλλά σήμερα είδα έναν μεγάλο τερματοφύλακα”. Το 2000 έμελλε να υπερασπίζομαι την εστία της Ιταλίας με προπονητή τον Τζοφ…»

Το Euro διεξήχθη λοιπόν στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας και οι «οράνιε» ήταν ο αντίπαλος της «Σκουάντρα Ατζούρα» στην ημιτελική φάση.

Κανονική διάρκεια και παράταση έληξαν χωρίς σκορ (0-0), οι Ιταλοί έμειναν με δέκα παίκτες από το 34ο λεπτό λόγω της αποβολής του Τζιανλούκα Ζαμπρότα αλλά κατάφεραν εν τέλει να φτάσουν για πρώτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης μετά το 1968.

Τι έχουμε να θυμόμαστε από εκείνο το παιχνίδι; Μα φυσικά το γεγονός ότι οι Ολλανδοί χτύπησαν συνολικά έξι πέναλτι και κατάφεραν να νικήσουν τον Τόλντο μόνο σε μια από αυτές τις περιπτώσεις!

Δύο από αυτά εκτελέστηκαν στην κανονική διάρκεια του ματς. Ο Τόλντο νίκησε τον Φρανκ Ντε Μπουρ στο 39’ ενώ στο 62ο λεπτό ο Πάτρικ Κλάιφερτ σημάδεψε το δοκάρι.  Ο Ολλανδός φορ ήταν ο μόνος που βρήκε δίχτυα στη διαδικασία των πέναλτι, αφού ο Ιταλός κίπερ ξαναέβγαλε (!) το χτύπημα του Ντε Μπουρ, αποσόβησε και την προσπάθεια του Μπόσβελτ ενώ ο Γιαπ Σταμ παραλίγο να στείλει την μπάλα εκτός γηπέδου…

«Με τους Ολλανδούς ένιωθα τρομερή αυτοπεποίθηση. Και όλη μέρα να παίζαμε, δεν θα μου έβαζαν γκολ. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, απλά είναι μερικές μέρες που οι τερματοφύλακες αισθάνονται ανίκητοι…»

«Όταν συμβαίνει αυτό, το καταλαβαίνει και ο αντίπαλος. Το είδα στα μάτια του Σταμ όταν έπαιρνε φόρα να εκτελέσει το πέναλτι. Έμοιαζε απελπισμένος, δεν ήξερε που να σημαδέψει…» τα λόγια του. Σημειώνεται ότι οι Ιταλοί ηττήθηκαν στον τελικό από τους Γάλλους (2-1) με το χρυσό γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ.

Τα στιγμιότυπα του ημιτελικού με τους Ολλανδούς:

Δημοσίευση σχολίου