Ευρωπαϊκοί - και όχι μόνο - σύλλογοι που δεν υποβιβάστηκαν ποτέ

Αφού πλησιάζει η έναρξη των πρωταθλημάτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ματιά στις ομάδες που συμμετέχουν στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ!


Θα περίμενε κανείς να ξεκινήσουμε από την Πρέμιερ Λιγκ ή την Μπουντεσλίγκα αλλά αυτά τα δύο πρωταθλήματα δεν έχουν να επιδείξουν κάτι σε τούτο το θέμα. Πολύ απλά διότι καμία ομάδα που συμμετέχει σε αυτά δεν έχει αποφύγει τον υποβιβασμό.

Προφανώς το κείμενο «μετράει» συμμετοχές από την ίδρυση των εγχώριων πρωταθλημάτων. Για παράδειγμα στην Αγγλία εξετάζουμε το χρονικό διάστημα από το 1888 έως σήμερα και όχι από το 1992 που έκανε την εμφάνισή της η Πρέμιερ Λιγκ. Σε αυτή συμμετέχουν άλλωστε ανελλιπώς οι Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έβερτον, Τότεναμ και Τσέλσι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά τη Γερμανία, το Αμβούργο ανήκε σε αυτή τη λίστα μέχρι το 2018, οπότε και έπεσε για πρώτη φορά στην Zweite Liga. Ούτε η παντοδύναμη Μπάγερν Μονάχου επέχει θέση στη συγκεκριμένη ελίτ, αφού υποβιβάστηκε το 1955 και επέστρεψε την αμέσως επόμενη σεζόν.

Απαραίτητη και μια υπογράμμιση που αφορά τη γαλλική Ligue 1. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η μοναδική ομάδα που βρίσκεται πάντα στα σαλόνια. Προέρχεται όμως από την συγχώνευση που καταγράφηκε το 1970 ανάμεσα στη Σταντ Σεν-Ζερμάν, με έτος ίδρυσης το 1904, και την Παρί ΦΚ, με έτος ίδρυσης το 1969. Συμμετέχει λοιπόν στην κορυφαία κατηγορία από το 1974…

Αναλυτικά οι ομάδες που δεν υποβιβάστηκαν ποτέ από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:

Ισπανία

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο

Ιταλία

Ίντερ

Ligue 1

Παρί Σεν Ζερμέν

Ολλανδία

Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενορντ

Πορτογαλία

Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Τουρκία

Γαλατασαράι, Φενερμπαχτσέ, Μπεσίκτας

Σκωτία

Σέλτικ

Άλλες περιπτώσεις ανά τον κόσμο:

Μιας και πιάσαμε το θέμα, αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της Ντιναμό Κιέβου, η οποία συμμετείχε από το 1936 έως το 1991 στην πρώτη κατηγορία της Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε αποτελεί μόνιμο μέλος της ουκρανικής λίγκας. Την ίδια ακριβώς διαδρομή έχει ακολουθήσει η Ντιναμό Μόσχας, η οποία πρωταγωνιστεί στο ρωσικό πρωτάθλημα μετά τη διάσπαση.

Όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, κορυφαία παραδείγματα αποτελούν η Μπόκα Τζούνιορς στην Αργεντινή, η Κόλο-Κόλο στη Χιλή, Πενιαρόλ και Νασιονάλ στην Ουρουγουάη, Κλουμπ Αμέρικα και Τσίβας στο Μεξικό, Φλαμένγκο και Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Επιβεβλημένη και η αναφορά στη χώρα μας, με το ελληνικό πρωτάθλημα να μετρά τρία μόνιμα μέλη. Tον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.

Δημοσίευση σχολίου