Σαν σήμερα: Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ομάδα που παίζει στο ΟΑΚΑ

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1982 ο Ολυμπιακός εγκαινίασε ποδοσφαιρικά το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας σε ευρωπαϊκό αγώνα με αντίπαλο την Έστερ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.


Οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τη σουηδική ομάδα έχοντας στην άκρη του πάγκου τον Αλκέτα Παναγούλια και επικράτησαν με σκορ 2-0 χάρη σε τέρματα των Αναστόπουλου (10’) και Κοκολάκη (47’). Στη ρεβάνς οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν (1-0) αλλά εξασφάλισαν την πρόκριση στους «16», όπου και αποκλείστηκαν με δύο ήττες και συνολικό σκορ 5-0 (σ.σ. ήττα με 1-0 στο ΟΑΚΑ) από το Αμβούργο.

Οι Γερμανοί επέστρεψαν μάλιστα στην Καλογρέζα στο τέλος της σεζόν, αφού η τότε ομάδα του Ερνστ Χάπελ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση επικρατώντας στον τελικό της Αθήνας της Γιουβέντους (1-0), με τον Φέλιξ Μάγκατ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της συνάντησης.


Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς που φιλοξένησε το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, αφού ακολούθησαν και δύο για την μετεξέλιξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το Champions League!

Το 1994 η Μίλαν συνέτριψε την Μπαρτσελόνα με σκορ 4-0 ενώ το 2007 ήταν ξανά οι «ροσονέρι» που σήκωσαν στον ουρανό της Αθήνας την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά», επικρατώντας της Λίβερπουλ με σκορ 2-0. Ένα παιχνίδι που έμεινε στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού κόσμου ως η «εκδίκηση» του ιταλικού συλλόγου για το κάζο που υπέστη από τους «reds» στην Κωνσταντινούπολη το 2005...


Όσον αφορά τη σχέση του Ολυμπιακού με το ΟΑΚΑ, είναι γνωστό ότι ακολούθησαν πολλά ερυθρόλευκα ευρωπαϊκά βράδια στο Μαρούσι με τεράστιους αντιπάλους όπως οι Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Άγιαξ, Γιουβέντους, Βαλένθια, Λυών, Λίβερπουλ, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πρόκειται για την περίοδο από το 1997 έως το 2002 που η ομάδα χρησιμοποίησε το γήπεδο ως μόνιμη έδρα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση όλων των εγχώριων πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν σε αυτό το διάστημα!


Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός μετακινήθηκε για μια διετία (2002-2004) στη Ριζούπολη λόγω των έργων που έλαβαν χώρα στο Στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνας της Αθήνας (σ.σ. στέγαστρο Καλατράβα) ενώ από το Σεπτέμβριο του 2004 οι Πειραιώτες επέστρεψαν στη φυσική τους έδρα. Το νέο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Σημειώνεται ότι ο Ολυμπιακός έκανε «σπίτι» του το ΟΑΚΑ και την περίοδο 1984-87 ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «μετακόμισαν» επίσης κατά καιρούς στο «Σπύρος Λούης». Οι πράσινοι το χρησιμοποιούν ακόμη και φέτος για τα ευρωπαϊκά τους ματς ενώ εκεί έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα και 26 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας.

Τα στιγμιότυπα τους Ολυμπιακός-Έστερ:

Δημοσίευση σχολίου