Περιπτώσεις παικτών που έπαιξαν μόνο σε φιλικά με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Μιας και διανύουμε περίοδο προετοιμασίας και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να μπει στα καλοκαιρινά φιλικά, ας θυμηθούμε κάποιες ξεχωριστές μορφές που δοκιμάστηκαν φορώντας τα ερυθρόλευκα αλλά «κόπηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες.


Τόμας Χλονγκγουέιν

Για το ποδόσφαιρο της Νοτίου Αφρικής ήταν ένας θρύλος. Αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ στη χώρα του, υπήρξε αρχηγός της Εθνικής και στον Ολυμπιακό δοκιμάστηκε το 1987 από τον Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος έψαχνε τον αντικαταστάτη του Νίκου Αναστόπουλου που είχε πάρει μεταγραφή στην Αβελίνο. Σκόραρε σε φιλικό με τον Αστέρα Ζωγράφου (13-0) αλλά δεν στέριωσε στον Πειραιά. Έφυγε από τη ζωή το 2006 σε ηλικία 44 ετών.

Μαρσέλο Μπαλμπόα

Χαίτη, μουστάκι και γενικότερα… ο ορισμός της ποδοσφαιρικής καλτίλας. Αμερικανός στόπερ με ρίζες από την Αργεντινή και 127 ματς με την Εθνική των ΗΠΑ. Το καλύτερο; Συμμετοχή σε τρία Μουντιάλ (1990-1994-1998)! Με τον Ολυμπιακό έπαιξε ένα φιλικό στο εμπόλεμο - το 1994 - Βελιγράδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος επικράτησε με σκορ 4-1…

Το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί ο Μπαλμπόα ήταν είδωλο, συνθέτοντας στο Παγκόσμιο του ΄94 αμυντικό δίδυμο με τον Ελληνοαμερικανό Αλέξι Λάλας (άλλη χαρακτηριστική φιγούρα της εποχής). Τελικά ο Λίμπρεχτς δεν εισηγήθηκε την απόκτησή του αλλά η μοναδική εμφάνιση του διάσημου «Gaucho» με τα ερυθρόλευκα έμεινε στην ιστορία.


Ματίας Γιόνσον

Σουηδός μεσοεπιθετικός που δοκιμάστηκε από τον Τάις Λίμπρεχτς σε φιλικό παιχνίδι με το Αιγάλεω. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 2-0 αλλά ο Γιόνσον δεν έπεισε και κατά συνέπεια αποχώρησε από την ομάδα. Στη συνέχεια βέβαια κατέγραψε μια αξιόλογη καριέρα τόσο σε συλλογικό (Χέλσινμποργκ, Μπρόντμπι, Νόριτς, Τζουγκάρντεν) όσο και σε διεθνές επίπεδο, αφού σημείωσε συνολικά 57 συμμετοχές και 9 γκολ με την Εθνική Σουηδίας, με την οποία αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2002 αλλά και το Euro 2004.


Μάρεκ Λέμσαλου

Εσθονός αμυντικός που έπαιξε σε φιλικά με το Χαϊδάρι και τον Ιάλυσο Ρόδου το καλοκαίρι του 1998. Ο Μπάγεβιτς δεν πείστηκε και τελικά προτίμησε τον Κόφι Αμπονσά ως συμπληρωματικό για τις επιλογές στο κέντρο της άμυνας.


Μιλένκο Ατσίμοβιτς

Έναν χρόνο αργότερα (1999) ο «Ντούσκο» τέσταρε και τον Σλοβένο χαφ, ο οποίος έπαιξε σε νικηφόρο (4-2) φιλικό με τον Ακράτητο, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ! Παρά ταύτα, μετά τη δοκιμή επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα που ανήκε. Στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε πάντως σε μεγάλους συλλόγους όπως οι Τότεναμ, Λιλ και Αούστρια Βιέννης ενώ σημείωσε 76 συμμετοχές και 13 γκολ με την Εθνική Σλοβενίας.


Έρβιν Λέμενς

Ο Βέλγος τερματοφύλακας είναι ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί παρέμεινε στην ομάδα για 1,5 χρόνο. Ήρθε το καλοκαίρι του 2005 από την Εσπανιόλ αλλά δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο ματς. Αν δει κανείς τα highlights από το φιλικό του Ολυμπιακού με τη Λίβερπουλ (4-4) θα καταλάβει το λόγο…


Τάσος Κυριάκος

Αποκτήθηκε το 2005 από την Καλλιθέα. Δεν έπεισε ποτέ τον Τροντ Σόλιντ και από την επόμενη σεζόν συνέχισε την καριέρα του σε Άρη, Αστέρα Τρίπολης, ΑΕΛ, Ομόνοι, ΠΑΣ Γιάννινα και Νίκη Βόλου.


Ιμπραΐμ Τουρέ

Αδερφός των Γιάγια και Κόλο Τουρέ. Δοκιμάστηκε την περίοδο που ο πρώτος διένυε τη μοναδική του σεζόν στο λιμάνι. Δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο επίπεδο και γενικότερα δεν κατάφερε καν να κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή.


Λεοζίνιο

Ήρθε στον Ολυμπιακό το 2007. Ουδείς θυμάται την παρουσία του με την ερυθρόλευκη αλλά στη χώρα μας πραγματοποίησε μια αξιόλογη καριέρα. Δόθηκε δανεικός σε Μπραουνσβάικ, ΟΦΗ, Απόλλωνα Καλαμαριάς και Πανσερραϊκό και από το 2011 συνέχισε σε Καλλονή, Ντενίζλισπορ, Ηρακλή, ΑΕΛ και Χανιά.


Ζολτ Λάτσκο

Ήρθε το 2007 από τη Φερεντσβάρος για να δοκιμαστεί στη θέση του αριστερού χαφ. Τα επόμενα χρόνια παραχωρήθηκε δανεικός σε Λεβαδειακό και Λέστερ ενώ το 2011 πήρε μεταγραφή τη Ντέμπρετσεν στη Σαμπντόρια, με την οποία σημείωσε 37 συμμετοχές.


Μίκελ Αλόνσο

Ο αδερφός του Τσάμπι Αλόνσο δοκιμάστηκε από τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο Ζέεφελντ το καλοκαίρι του 2008. Ο «τσινγκούρι» τον τέσταρε σε αρκετά φιλικά αλλά τελικά δεν τον κράτησε στην ομάδα, με τον συμπαθέστατο Μίκελ να επιστρέφει στην Ισπανία για χάρη της Τενερίφης.


Ντένις Επστάιν

Γερμανός μέσος που αποκτήθηκε από τον Ηρακλή το καλοκαίρι που βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας ο Έβαλντ Λίνεν. Μετά τον αποκλεισμό στα προκριματικά του Europa League από την Μακάμπι Τελ Αβίβ αποχώρησαν αμφότεροι, με τον Επστάιν να παραχωρείται δανεικός στην Κέρκυρα και στη συνέχεια να παίρνει μεταγραφή στον Ατρόμητο.


Στέφαν Μπάμποβιτς

Τέσσερις φορές διεθνής με τη Σερβία και καριέρα με ομάδες όπως οι Παρτιζάν, Ναντ, Φέγενορντ, Ρεάλ Σαραγόσα. Στον Ολυμπιακό δοκιμάστηκε το 2010 αλλά δεν εντυπωσίασε στα φιλικά με Σλάβια Πράγας και Ντιναμό Ζάγκρεμπ.


Σουμπίνιο

Αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το 2010 με μεταγραφή από τον Εθνικό. Δεν έπαιξε ποτέ επίσημο αγώνα με τα ερυθρόλευκα αλλά στην Ελλάδα έγραψε ιστορία καθώς πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη που έπαιξε 33 φορές σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών ενώ σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες την ίδια αγωνιστική. Διαβάστε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ.


Πέταρ Γκρίμπιτς

Μεταγραφική εισήγηση του Ντάρκο Κοβάσεβιτς το καλοκαίρι του 2011. Μετά το τέλος της προετοιμασίας και τα επόμενα χρόνια δόθηκε κατά σειρά δανεικός σε Λεβαδειακό, Μπερ Σεβά, Μπέογκραντ και Παρτιζάν, η οποία και τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή το 2014.


Αλεξάνταρ Κατάι

Ακριβώς ίδια περίπτωση με τον Γκρίμπιτς. Αποτέλεσε επίσης πουλέν του Κοβάσεβιτς, ο οποίος τον έφερε από την Βοϊβοντίνα, στην οποία επέστρεψε δανεικός έναν χρόνο αργότερα. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε σε ΟΦΗ και Πλατανιά, μέχρι να αποχωρήσει οριστικά το καλοκαίρι του 2015 για τον Ερυθρό Αστέρα.


Ντέρεκ Μπόατενγκ

Ο Γκανέζος είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό τη διετία 2001-2003, με 36 συμμετοχές και 4 γκολ. Πριν από τους πράσινους είχε παίξει στην Καλαμάτα, ενώ ακολούθησαν ως σταθμοί στην καριέρα του οι ΟΦΗ, ΑΪΚ Στοκχόλης, Μπεϊτάρ, Κολωνία, Χετάφε, Ντνίπρο, Φούλαμ, Ράγιο Βαγιεκάνο και Εϊμπάρ. Στον Ολυμπιακό δοκιμάστηκε από τον Μίτσελ το 2013 αλλά δεν…


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-BONUS: Ο Βλάνταν Ίβιτς σε προπόνηση του Ολυμπιακού

Μάλλον βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1997. Την περίοδο εκείνη ο αδερφός του, Ίλια Ίβιτς, πρωταγωνιστούσε στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού και ο μικρός Βλάνταν συμμετείχε σε κάποιες προπονήσεις με προπονητή τον Μπάγεβιτς. Ο Σέρβος δεν έπαιξε πάντως ούτε φιλικό με τους Πειραιώτες αλλά στη συνέχεια κατέγραψε αξιόλογη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα με τα χρώματα της ΑΕΚ, του Άρη και του ΠΑΟΚ, στον οποίο διετέλεσε και προπονητής.

Δημοσίευση σχολίου