Η σφαγή του «Ζερλάν», το επεισόδιο Ζιοβάνι-Μαντζουράκη και οι «καμπάνες» σε Άντζα-Ζε Ελίας

Ο Ολυμπιακός ξεκινά την Πέμπτη (26/9) το ευρωπαϊκό του ταξίδι στη League Phase του Europa League. Αντίπαλος η γαλλική Λιόν, με την οποία οι ερυθρόλευκοι έχουν κοντραριστεί άλλες έξι φορές στο παρελθόν.


Η αρχή έγινε τη σεζόν 1963-64 για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι Πειραιώτες είχαν αποκλειστεί σε διπλούς αγώνες με συνολικό σκορ 5-3 ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις αναμετρήσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Champions League τις σεζόν 2000-01 και 2005-06.

Στην έδρα της Λιόν ο Ολυμπιακός μετρά τρεις ήττες, αφού το 1963 επέστρεψε με το βαρύ 4-1. Το 2005 η γκολάρα του Παντελή Καφέ (84’) έδωσε ελπίδες, ωστόσο το ματς χάθηκε στο 89’ με σκορ 2-1 και σκόρερ για τους Γάλλους τον μετέπειτα άσσο του Παναθηναϊκού, Σίντνεϊ Γκοβού. Η βραδιά που έχει μείνει όμως αξέχαστη είναι αυτή της 7ης Νοεμβρίου του 2000…


Οι τότε πρωταθλητές Ελλάδας συμμετείχαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε όμιλο με Βαλένθια, Λιόν και Χέρενφεν. Οι τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ είχαν ήδη γεμίσει το «σακούλι» με 9 βαθμούς μια αγωνιστική πριν το φινάλε και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν στο Ζερλάν το «X2» για να εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16».

Το ματς ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού οι «λιονέ» άνοιξαν το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό με τον Πιέρ Λεγκλ. Παρά την ψυχρολουσία, οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν αντίδραση, κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αλλά το σκορ έμεινε αμετάβλητο, κυρίως λόγω της διαιτησίας του Γκίντερ Μπένκο.

Ο Αυστριακός διαιτητής ακύρωσε εσφαλμένα - ως οφσάιντ - το γκολ του Ζιοβάνι στο 44’ ενώ αρνήθηκε δύο πέναλτι στον Γκάμπριελ Άλβες (67’ και 74’). Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα ο Ουρουγουανός επιθετικός είδε κίτρινη κάρτα για «θέατρο» ενώ στο 76’ αποβλήθηκε ο τότε προπονητής της ομάδας, Γιάννης Μαντζουράκης, ο οποίος βγήκε από τα ρούχα του με αυτά που έβλεπε.


Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League εκείνης της σεζόν, με τον αποκλεισμό να αφήνει τα «σημάδια» του στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Κι αυτό διότι ακολούθησαν βαριές «καμπάνες» της UEFA σε ποδοσφαιριστές της ομάδας που κυριολεκτικά κυνήγησαν τον διαιτητή στο φινάλε, σε σημείο που χρειάστηκε την παρέμβαση της αστυνομίας για να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Ο Ζε Ελίας τιμωρήθηκε με δεκάμηνο αποκλεισμό από τους ευρωπαϊκούς αγώνες ενώ ο Παρασκευάς Άντζας, που του πέταξε τη φανέλα, έλειψε από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια της ομάδας στην Ευρώπη. Τιμωρήθηκε επίσης η ίδια η ΠΑΕ, με την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA να επιβάλλει πρόστιμο 175.000 ελβετικών φράγκων (σ.σ. 40 εκατ. δραχμές).


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχε προηγηθεί και το επεισόδιο ανάμεσα σε Ζιοβάνι και Μαντζουράκη, με τον Βραζιλιάνο να γίνεται έξαλλος τη στιγμή της αντικατάστασής του από τον Πίτερ Οφορίκουε στο 55ο λεπτό. 

Κατά την έξοδό του από τον αγωνιστικό χώρο ο Βραζιλιάνος επιτέθηκε στον Έλληνα τεχνικό ενώ στην προπόνηση της επόμενης μέρας του ξεκαθάρισε: «Από εδώ και πέρα δεν θα μιλάω μαζί σου, αλλά μόνο με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού». Μετά από λίγο καιρό ο Μαντζουράκης αποτέλεσε παρελθόν και τη θέση του στον ερυθρόλευκο πάγκο πήρε για πρώτη φορά ο μέχρι τότε βοηθός του, Τάκης Λεμονής.

Τα στιγμιότυπα της συνάντησης:

Δημοσίευση σχολίου