Το «κλαμπ» των Εθνικών που έχουν κάνει διπλό στην Αγγλία

Την 66η εντός έδρας ήττα της ιστορίας τους γνώρισαν το βράδυ της Πέμπτης οι Άγγλοι.


Από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, τα «τρία λιοντάρια» έχουν φιλοξενήσει 61 Εθνικές ομάδες σε σύνολο 476 αναμετρήσεων. Έχουν κερδίσει τις 307 ενώ 103 έληξαν χωρίς νικητή, για να έρθει το βράδυ της Πέμπτης η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να γράψει ιστορία με το 66ο διπλό.

Με το νικηφόρο 2-1 του Wembley για τη διοργάνωση του Nations League, η Ελλάδα έγινε η 21η χώρα που έφυγε -έστω και μια φορά - νικήτρια από το Νησί. Περίπου τα 2/3 των χωρών που έχουν «δοκιμαστεί» ποδοσφαιρικά στην Αγγλία, δεν έχουν καταφέρει να την κερδίσουν ποτέ εκτός έδρας.

Οι 21 χώρες που έχουν κάνει διπλό στην Αγγλία:


Σύνολο εντός έδρας αγώνων Αγγλίας:


Το ιστορικότερο διπλό όλων καταγράφηκε βέβαια το 1953 και πρόκειται για εκείνο της Ουγγαρίας με το εκκωφαντικό 3-6, το οποίο σημειώθηκε επίσης στο Wembley. Κι αυτό διότι η Αγγλία αγνοούσε την ήττα στην έδρα της κόντρα σε μη βρετανική ομάδα από το 1871. Το εν λόγω αποτέλεσμα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τον υπεροπτικό τρόπο που προσέγγιζαν οι Άγγλοι τα ποδοσφαιρικά δρώμενα εκτός Βρετανίας.

Ο συγκεκριμένος αγώνας έμεινε στην ιστορία ως «Match of the Century» διότι άλλαξε τις ισορροπίες μια για πάντα. Η χώρα που γέννησε το άθλημα είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις κορυφαίες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, κάτι που επαληθεύτηκε και έναν χρόνο αργότερα (1954), όταν εισέπραξε ακόμη μια «σφαλιάρα» από τους Ούγγρους, αυτή τη φορά εκτός έδρας με σκορ 7-1!

Δημοσίευση σχολίου