Ο Έλληνας Τσιλαβέρτ που έγινε «φάντομ», το Κύπελλο με την Καστοριά, το Αθηναϊκός-Γιουνάιτεντ και το παγκόσμιο ρεκόρ με τον Ηλυσιακό

Ο Νίκος Σαργκάνης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών. Το αποτύπωμά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα μείνει όμως ανεξίτηλο, αφού ένα είναι σίγουρο. Όπου έπαιξε, έγραψε ιστορία!


Για πολλούς, πρόκειται για τον κορυφαίο Έλληνα τερματοφύλακα όλων των εποχών. Μια διαδρομή που περιείχε τα πάντα, με 58 διεθνείς συμμετοχές, τίτλους με τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και ιστορικά επιτεύγματα με τις τρεις μικρές ομάδες που συμπλήρωσαν το βιογραφικό του.

Η ΜΥΘΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΩΣ «ΦΑΝΤΟΜ»

Πρόκειται για τη νύχτα που ο Νίκος Σαργκάνης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ήταν 15 Οκτωβρίου του 1980, όταν η Εθνική νίκησε την Δανία με σκορ 1-0 στην Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Μουντιάλ που διεξήχθη το 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας. Η πρόκριση στα τελικά δεν ήρθε ποτέ αλλά οι Δανοί δημοσιογράφοι έμειναν άφωνοι με την εμφάνιση του Σαργκάνη στο συγκεκριμένο ματς, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο «Φάντομ», το οποίο τον συνόδεψε για το υπόλοιπο της ζωής του. «Το ελληνικό φάντομ απογειώθηκε», «ο άνθρωπος με τα πέντε χέρια», «ο τερματοφύλακας σαρανταποδαρούσα», «ένας 100χειρας στην Κοπεγχάγη», ήταν οι τίτλοι που «έπαιξαν» στις δανικές εφημερίδες την επόμενη μέρα.


ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ

Ο Σαργκάνης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηλυσιακό. Τη σεζόν 1973-1974 η ομάδα αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και ολοκλήρωσε τη σεζόν πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ (!), αφού δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ στους 17 εντός έδρας αγώνες του πρωταθλήματος (1.530 λεπτά).


ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Το καλοκαίρι του 1977 μετακόμισε στην Καστοριά, όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 1980. Χρονιά κατά την οποία οι «γουναράδες» έγιναν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας (σ.σ. την ακολούθησαν ΑΕΛ και ΟΦΗ). Ο τελικός διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια και η ομάδα του Σαργκάνη κατατρόπωσε τον Ηρακλή με σκορ 5-2.


ΟΙ «ΑΙΩΝΙΟΙ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΙ ΓΚΟΛ!

Η επόμενη δεκαετία (1980-1990) μοιράστηκε σε ερυθρόλευκα και πράσινα, αφού από το 1980 μέχρι το 1985 αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και από το ’85 ως το 1990 στον Παναθηναϊκό. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Ελλάδος, τρία με τον Ολυμπιακό (1981, 1982, 1983) και δύο με τον Παναθηναϊκό (1986, 1990) αλλά και άλλα τέσσερα Κύπελλα Ελλάδος, ένα με τον Ολυμπιακό (1981) και τρία με τον Παναθηναϊκό (1986, 1988, 1989).

Τα χρόνια που τίμησε τα χρώματα των «αιωνίων» διέπρεψε και ως εκτελεστής πέναλτι, αφού σκόραρε με αυτό τον τρόπο έξι φορές στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Τα τέσσερα από αυτά με τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» και τα δύο φορώντας τα πράσινα. Παραμένει μέχρι σήμερα ο γκολκίπερ με τα περισσότερα γκολ στα ελληνικά γήπεδα, κάνοντας μόδα αυτή την τάση πολύ πριν εμφανιστούν στο παγκόσμιο στερέωμα τερματοφύλακες που διέπρεψαν στο σκοράρισμα, όπως οι Τσιλαβέρτ και Ροζέριο Σένι.


ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Το 1990 πήρε μεταγραφή στον Αθηναϊκό, όπου και έκλεισε την καριέρα του το 1992 και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας που αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1991). Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στη Λεωφόρο και οι «κόκκινοι διάβολοι» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον… την πάτησαν. Στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ», ο Αθηναϊκός ηττήθηκε με σκορ 2-0 αλλά παρέμεινε για τα επόμενα 20 χρόνια η μόνη ελληνική ομάδα που δεν είχε ηττηθεί από τη Γιουνάιτεντ, ρεκόρ που «ισοφαρίστηκε» το 2001 από τον Παναθηναϊκό με το 1-1 στο ΟΑΚΑ για τους «16» του Champions League

Δημοσίευση σχολίου