Όταν ο Κόκκαλης ήθελε τον Κυράστα προπονητή στον Ολυμπιακό

Σαν σήμερα το 2004 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κυράστας, ο οποίος υπήρξε κατά γενική ομολογία ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.


Η ιστορία του είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Ο Κυράστας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και εξελίχθηκε σε κορυφαίο δεξί μπακ, ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Με τα ερυθρόλευκα αγωνίστηκε από το 1972 έως το 1981 και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα, πριν πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1987, προσθέτοντας στο παλμαρέ του δύο ακόμη Πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα.


Διετέλεσε αρχηγός στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος ενώ κατέγραψε 46 διεθνείς συμμετοχές, αποτελώντας βασικό στέλεχος της Εθνικής που συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης και συγκεκριμένα στο Euro του 1980. Με το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας παρέμεινε στο χώρο ως προπονητής και άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται δουλεύοντας για περίπου 12 χρόνια (1987-1999) σε Εθνικό Ελληνορώσων, ΑΕ Μεσολογγίου, Προοδευτική, Παναργειακό, Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό και Πανιώνιο.


Το μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε ωστόσο το καλοκαίρι του 1999. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έδωσε τα κλειδιά του Παναθηναϊκού στον Κυράστα και εκείνος δημιούργησε την πρώτη ομάδα που «κόντραρε» σοβαρά τον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια της επταετίας των συνεχόμενων κατακτήσεων (1997-2003). Tο πρωτάθλημα της σεζόν 1999-00 χάθηκε με διαφορά μόλις τεσσάρων βαθμών, με τους πράσινους να παίζουν κατά γενική ομολογία πολύ όμορφο ποδόσφαιρο.

Την επόμενη σεζόν (2000-01) ο Κυράστας ανέλαβε τον Ηρακλή για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2001 στην Παιανία, χτίζοντας αυτή τη φορά την ομάδα του Παναθηναϊκού που έφτασε ως τα προημιτελικά του Champions League και αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα στο σουτ… του Βλάοβιτς. Ο ίδιος βέβαια είχε παραιτηθεί το Δεκέμβριο λόγω των μέτριων αποτελεσμάτων του «τριφυλλιού» στο πρωτάθλημα, για να τον διαδεχθεί στη συνέχεια ο Σέρχιο Μαρκαριάν.


Αυτή ήταν και η τελευταία του δουλειά σε πάγκο ομάδας. Για τα επόμενα δυόμιση χρόνια αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον ίδιο να δηλώνει πως αφιερώνει πλέον τον ελεύθερό του χρόνο στο αγαπημένο του χόμπι. Το ψάρεμα. Μέχρι την 1η Απριλίου του 2004 που νικήθηκε από τη νόσο «Fournier», δεν απασχόλησε ξανά τα αθλητικά δρώμενα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι έντονες φήμες που ήθελαν τον Σωκράτη Κόκκαλη να πραγματοποιεί προσπάθειες συνεργασίας με τον Κυράστα την άνοιξη του 2003!

Την περίοδο εκείνη ο Ολυμπιακός πορευόταν με τον Όλεγκ Προτάσοφ και λίγες μέρες μετά το περίφημο ντέρμπι της Ριζούπολης, ο Κυράστας εμφανίστηκε στην κυριακάτικη αθλητική εκπομπή της τηλεόρασης του ALPHA ονόματι «ΓΚΟΛ», εκθειάζοντας τον τότε ισχυρό άντρα του Ολυμπιακού μετά και την επισφράγιση του τίτλου στις 25 Μαΐου με την εκτός έδρας νίκη στην Ξάνθη (1-5) για την τελευταία αγωνιστική.


Όπως φαίνεται και από το κείμενο της DERBY, η στάση του Κυράστα ενόχλησε ιδιαίτερα τον κόσμο του Παναθηναϊκού που τον λάτρευε ενώ μεγάλη υπήρξε και η δυσαρέσκεια στον πράσινο Τύπο, αφού δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το πρωτάθλημα του 2000 και τις δηλώσεις του ίδιου για… εξωγενείς παράγοντας που επηρέασαν την έκβασή του. Ενόχληση εξέφρασε ωστόσο και η Θύρα 7 στον Κόκκαλη, ξεκαθαρίζοντας πως ο άλλοτε αρχηγός του Ολυμπιακού είναι ανεπιθύμητος στον πάγκο της ομάδας.

Την επόμενη σεζόν και μετά την απόλυση Προτάσοφ, οι φήμες εντάθηκαν εκ νέου αλλά οι φανατικοί της ομάδας επέμεναν στην αρχική τους στάση, δείχνοντας ταυτόχρονα δεκτικοί σε μια προσωρινή λύση με Αναστόπουλο ή Αλέφαντο. Ως γνωστόν προτιμήθηκε ο δεύτερος, με τον κυρ-Νίκο να παλεύει το πρωτάθλημα στα ίσα και να το χάνει στη Λεωφόρο με το 2-2 και τις μπουνιές του Κυργιάκου στον Ζιοβάνι.


Παρά ταύτα, υπήρχε πια στους δημοσιογραφικούς κύκλους διάχυτη η αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2004 ο Κόκκαλης θα έκανε το μεγάλο βήμα και θα έμπαινε στο νέο Καραϊσκάκη με τον Κυράστα να επιστρέφει στον Πειραιά. Ο άλλοτε πρόεδρος του Ολυμπιακού πίστευε ακράδαντα ότι είχε βρει στο πρόσωπό του, τον άνθρωπο που θα διαχειριζόταν με επιτυχία ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ στην ιστορία του συλλόγου, το οποίο λίγους μήνες αργότερα είχε στελεχωθεί από τους Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτο, Στολτίδη, Καστίγιο και Νικοπολίδη...


Την Πρωταπριλιά ήρθε όμως η είδηση που όλοι εύχονταν να είναι ψέμα. Ο Κυράστας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών και οι φήμες έμειναν απλά… φήμες. Εν τέλει, το καλοκαίρι του 2004 είχαμε την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό, με τον Σερβοέλληνα τεχνικό να κατακτά το «νταμπλ» και να αποχωρεί έναν χρόνο αργότερα.

Δημοσίευση σχολίου